ГРАФІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЯК ВАЖЛИВИЙ ЕТАП ВИРІШЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ЗАДАЧІ

МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ФІЗИКИ ТА АСТРОНОМІЇ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ТА ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31865/2413-26672415-3079122022261632

Ключові слова:

навчальний процес, фізична задача, повторюваність, запитання, наочність, навички, свідомість, здатність, активність

Анотація

У статті акцентовано увагу на необхідності формування у здобувачів освіти навичок активного використання наочності під час вирішення фізичних задач. Зазначені прийоми візуалізації можуть стати в нагоді для визначення можливих шляхів пошуку рішень та обрання доцільнішого для отримання кінцевого результату з мінімальною витратою часу та енергії. Сформованість стійких навичок різноманітної роботи з графічною інформацією є ознакою наявності свідомого підходу особистості до вирішення поставленої задачі та до навчання в цілому.

Біографії авторів

Юлія Лимарєва, ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет»

кандидат педагогічних наук, доцент, в. о. завідувача кафедри фізики

Віталій Масич, ХНПУ ім. Г. С. Сковороди

доктор педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри фізики ХНПУ ім. Г. С. Сковороди

Євгеній Єкімов, ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет»

магістрант 1 курсу фізико-математичного факультету

Посилання

Барибіна О. В. Проблема практичних методів навчання (за сторінками підручників з педагогіки) / О. В. Барибіна // Засоби навчальної та науково- дослідної роботи: Зб. наук. пр. – Харків: ХДПУ ім.. Г. С. Сковороди, 2005. – Вип. 19. – С. 159 – 163.

Лимарєва Ю. М., Єкімов Є. О. Наочність у фізичній задачі / Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-методичної інтернет-конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Розвиток інтелектуальних умінь і творчих здібностей учнів та студентів у процесі навчання дисциплін природничо- математичного циклу «ІТМ*плюс-2021» Форум молодих дослідників» (12 листопада 2021 року) Суми. 2021. Р. 84 – 86.

Подалов М. Использование принципа наглядности в формировании исследовательской компетенции / М. Подалов / – Наукові записки. – Випуск 4. – Кіровоград : РВВ КДПУ ім.. В. Винниченка, 2013. – С. 78 – 81.

Шарко В. Д. Сучасний урок фізики: технологічний аспект : посіб. для для вчителів і студ. / В. Д. Шарко. – К. : Есе, 2005. – 220 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-19